Image
Τεχνολογία & Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς & Ελαιολάδου

 

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ)  που οδηγεί στην απονομή τίτλου Mεταπτυχιακής Ειδίκευσης (master).

Το Π.Μ.Σ.  «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου» προσφέρει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις σε νέους επιστήμονες και σε επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας παραγωγής, ποιότητας και οργανοληπτικού ελέγχου, εμπορίας και μάρκετινγκ του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων, ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων κ.ά.

Στόχοι 

Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στην εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών παρέχοντας συνδυαστικά την απαιτούμενη θεωρητική και πρακτική γνώση μέσω της φοιτητοκεντρικής προσέγγισης στη διδασκαλία.

Μέσω φοιτητοκεντρικής μάθησης και διδασκαλίας επιτυγχάνει να:

  • Ενισχύσει τα κίνητρα των φοιτητών για ενεργητικότερη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.
  • Προωθήσει την αυτονομία των φοιτητών στη μάθηση και την αυτοαξιολόγηση.
  • Ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των φοιτητών στη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων σχετικών με το ελαιοκομικό τομέα που είναι απαραίτητη για τη διαχείριση μελλοντικών προκλήσεων στο εργασιακό περιβάλλον των φοιτητών.
  • Προωθήσει τον αμοιβαίο σεβασμό στη σχέση φοιτητή - διδάσκοντα. Οι φοιτητοκεντρικές μέθοδοι διδασκαλίας, όπως η εποπτεία εργασιών,  η  συμβουλευτική ενισχύουν την συνεργασία διδάσκοντα - φοιτητή,  τον  αμοιβαίο  σεβασμό  και  την  αποδοτικότερη  συνεργασία τους.
  • Προωθήσει τον σεβασμό της διαφορετικότητας των φοιτητών υιοθετώντας ποικιλία διδακτικών μεθόδων με ευέλικτο τρόπο ανάλογα με τις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες των φαιτητών.
  • Ενισχύσει την χρήση νέων τεχνολογιών στη διδακτική διαδικασία (ηλεκτρονικό υλικό  μελέτης,  eclass,  βάσεις  δεδομένων, ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά) και  την  επικοινωνία  με  τους φοιτητές (eclass, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδα Τμήματος).  

Διάρκεια

Το πρόγραμμα διαρκεί τρία (3) εξάμηνα που αντιστοιχεί σε 90 ECTS κατά τα διεθνή πρότυπα. Τα μαθήματα διεξάγονται με συνδυασμό εξ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα Σπουδών

Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

  1. Βιολογία και καλλιέργεια του δέντρου της ελιάς, ECTS      7
  2. Χημεία ελαιόλαδου, ECTS 7
  3. Τεχνολογία παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς και διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, ECTS 7
  4. Τεχνολογία παραγωγής ελαιόλαδου και διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων ECTS 9

B΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

  1. Εμπορία, μάρκετινγκ και ανάπτυξη τροφίμων στον ελαιοκομικό τομέα,     ECTS 7
  2. Συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου-Νομοθεσία, ECTS 7
  3. Οργανοληπτικός έλεγχος ελαιόλαδου, ECTS 7
  4. Μέθοδοι ανάλυσης – Ποιοτικός έλεγχος ελαιόλαδου, ECTS 9

Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

  1. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, ECTS 30

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. https://tqo.uop.gr/

Ενημερωμένο: Ιουλίου