Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων έχει ιδρυθεί και λειτουργεί εργαστηρίο με τίτλο : Εργαστήριο Φυσικοχημείας, Ενόργανης Ανάλυσης και (Βιο)Χημείας Τροφίμων . Το εργαστήριο ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 3564/Β΄/35745/8-7-2022.
Διευθυντής: Καθηγητής Ιωάννης Καπόλος
Το εργαστήριο έχει ως αποστολή:
1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών, εργαστηριακών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και των άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε θέματα που εμπίπτουν στα εν λόγω γνωστικά αντικείμενα, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 1.
2. Την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και έρευνας για μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων του εργαστηρίου.
3. Τη συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων.
4. Τη συνεργασία με κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής εφόσον οι στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου.
5. Την αξιοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
6. Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων επιστημόνων αναγνωρισμένου κύρους.
7. Την ανάληψη συμβουλευτικών και αναπτυξιακών έργων και μελετών με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας ή γειτονικών περιοχών.
8. Την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού.
9. Την έκδοση επιστημονικού περιοδικού.
10. Την εξυπηρέτηση των διαφόρων κοινωνικών αναγκών, όταν και όποτε ζητείται συγκεκριμένη συνδρομή, που ανήκει στα θέματα με τα οποία ασχολείται το Εργαστήριο.
11. Την εκπαίδευση και επιμόρφωση επιστημόνων και επαγγελματιών σε θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων του Εργαστηρίου.
12. Τη διεξαγωγή έρευνας σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
13. Την ανάπτυξη νέων εργαστηριακών τεχνικών και καινοτομιών, καθώς και ανάπτυξη νέων προϊόντων.
14. Την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, Κοινωνικούς Εταίρους, Ιδιωτικούς φορείς, Επιμελητήρια, συνεργατικούς σχηματισμούς, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και Ενώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού για ανάπτυξη καινοτομιών και παροχή υπηρεσιών.
15. Την παροχή υπηρεσιών σε κρατικούς οργανισμούς καθώς και σε ιδιώτες κατά τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 159/1984 (ΦΕΚ Α΄53).
16. Την οργάνωση δράσεων δια βίου μάθησης, εκπαιδεύσεων και άλλων συναφών πρωτοβουλιών γύρω από τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
Το Εργαστήριο στελεχώνεται από:
α) Μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που κατέχουν εμπίπτει στα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
β) Μέλη του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.).
γ) Επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές που ανήκουν σε άλλα ΑΕΙ ή Επιστημονικούς Φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής όπως και εξειδικευμένους επιστήμονες από άλλα Τμήματα ή Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με συναφή γνωστικά αντικείμενα.
γ) Μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και προπτυχιακούς φοιτητές που συμμετέχουν στην εκτέλεση έρευνας και στην προσφορά υπηρεσιών του εργαστηρίου.
δ) Επιστήμονες που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει το Εργαστήριο.