Γιατί να επιλέξω να σπουδάσω Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.

  •  Γιατί είναι διεπιστημονικός τομέας. Η Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων συνδυάζει γνώσεις από διάφορες βασικές επιστήμες (Χημεία, Βιολογία, Μικροβιολογία, Μηχανική, Πληροφορική, οικονομία και εμπόρια) και ο φοιτητής θα έρθει σε επαφή με πολλές γνώσεις διευρύνοντας τον επιστημονικό του ορίζοντα.
  • Γιατί έχει υψηλή επαγγελματική αποκατάσταση. Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ) το 2018 η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάλυπτε το 28,5% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης. Η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτόν απασχολείται το 36,8% του συνόλου των απασχολουμένων. Κατά μέσο όρο σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο τροφίμων και ποτών εργάζονται 61 άτομα.
  • Γιατί προσφέρει την δυνατότητα για συνέχισης των σπουδών σε Μεταπτυχιακό επίπεδο σε ευρύ φάσμα Επιστημονικών πεδίων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του αποφοίτου.
    Γιατί το αντικείμενο της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διαχρονικά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας. Η κοινωνία διαχρονικά απαιτεί προστασία από διατροφικά σκάνδαλα και ανάπτυξη νέων και πιο υγιεινών προϊόντων τροφίμων.
  • Γιατί θα απαντήσεις σε πολλές προσωπικές σου αναζητήσεις σχετικά με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής τροφίμων και διατροφής.

 

 Γιατί να επιλέξω το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Παν/μιου Πελοποννήσου;

  • Γιατί είναι από το πιο άρτια εξοπλισμένα Τμήμα στον τομέα της Επιστήμης Τροφίμων στον Ελληνικό χώρο.
  • Γιατί έχει σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο τομέα των τροφίμων.
  • Γιατί παρέχεται στους αποφοίτους ευρεία γνώση και διεπιστημονικότητα που είναι σημαντικά εφόδια για αγοράς εργασίας, για την επαγγελματική εξέλιξη στη βιομηχανία, στο δημόσιο τομέα κ.ά.
  • Γιατί παρέχει υψηλή ποιότητα γνώσεις για περεταίρω ακαδημαϊκή ανάπτυξη σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο. Το πρόγραμμα σπουδών συνεχώς ενημερώνεται και σχεδιάζεται καταγράφονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας καθώς και των φοιτητών.
  • Γιατί με την ολοκλήρωση των σπουδών απονέμεται ταυτόχρονα Δίπλωμα και Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης (master) – Integrated master (Η απονομή integrated master στους αποφοίτους του τμήματος θα είναι δυνατή κατόπιν έγκριση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).
  • Γιατί τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος διαθέτουν πλούσια διδακτική και ερευνητική εμπειρία.
  • Γιατί οι απόφοιτοι του Τμήματος εργάζονται σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας.
  • Γιατί δίνει την δυνατότητα σπουδών στην πόλη της Καλαμάτας, μιας σύγχρονης πόλης που προσφέρει τις ευκαιρίες μιας μεγάλης πόλης και τις ευκολίες μιας επαρχιακής πόλης. Η Καλαμάτα προσφέρει περιβάλλον ασφαλούς διαμονής και πολλές ευκαιρίες διασκέδασης. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα έχει γίνει τουριστικός προορισμός.

  

Που θα απασχοληθώ ως απόφοιτος του Τμήματος;

Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή ως αυτοαπασχολούμενοι (ενδεικτικά):

  • σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας, μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων τόσο στην παραγωγή όσο και στον ποιοτικό έλεγχο.
  • σε εργαστήρια ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, δημόσια ή ιδιωτικά, καθώς και με δυνατότητα ίδρυσης τέτοιων εργαστηρίων
  • στην εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων ή πρώτων υλών αυτών
  • ως σύμβουλοι επιχειρήσεων τροφίμων με ρόλο συμβουλευτικό αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
  • σε οινοποιεία
  • σε ερευνητικά κέντρα
  • σε ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές (Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.λπ.) και διεθνείς οργανισμούς.
Ενημερωμένο: Ιουνίου