ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ10021.3
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο 10ο
Κατηγορία μαθήματος
Περιγραφή μαθήματος
ΓΕΝΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Διαλέξεις 3
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικότητας (Υποχρεωτικά Επιλογής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα αποκτήσουν:

ΓΝΩΣΕΙΣ:

γνωρίζουν τις σύγχρονες διατροφικές απόψεις

περιγράφουν τις έννοιες των καινοτόμων, λειτουργικών τροφίμων, βιολογικών τροφίμων και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων

γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνονται στην παραγωγή των νέων προϊόντων

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ:

κατανοούν τους παράγοντες που επιβάλλουν τον σχεδιασμό νέων προϊόντων τροφίμων

εξηγούν την στρατηγική ανάπτυξης μέσα από προγράμματα R&D

κατανοούν τις βασικές αρχές σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τροφίμων

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ:

συσχετίζουν τις σύγχρονες διατροφικές απόψεις με τον σχεδιασμό νέων προϊόντων

αναλύουν τις τάσεις της βιομηχανίας τροφίμων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων

εφαρμόζουν στρατηγικές και διαδικασίες ανάπτυξης νέων τροφίμων

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:

Λήψη αποφάσεων

Αυτόνομη εργασία

Ομαδική εργασία

Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον

Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητική προσέγγιση των κατηγοριών την τροφίμων:

Καινοτόμα τρόφιμα

Λειτουργικά Τρόφιμα

Βιολογικά τρόφιμα

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα

Η έννοια του προϊόντος η δημιουργία και τα στάδια του

Τι υπαγορεύει την ανάπτυξη νέων προϊόντων

Στρατηγική ανάπτυξης μέσα από προγράμματα R&D

Νέες τεχνολογίες που ενσωματώνονται στην παραγωγή των νέων προϊόντων

Σχετική Νομοθεσία

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Στην αίθουσα διδασκαλίας
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Χρήση Οπτικοακουστικού υλικού και πολυμεσικών εφαρμογών

Ενημέρωση και βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό μέσω e-mail

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 39
Εργασίες που αφορούν μελέτες περιπτώσεων (ατομικές ή ομαδικές) 20
Αυτοτελής μελέτη 66
Σύνολο Μαθήματος 125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Γλώσσα Αξιολόγησης: Ελληνική και αγγλική για φοιτητές Erasmus.

Γραπτή τελική εξέταση (80%) που περιλαμβάνει:

Ερωτήσεις θεωρητικού περιεχομένου, ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και ερωτήσεις κρίσεως

Επίλυση υπολογιστικών προβλημάτων

Σύντομη γραπτή ενδιάμεση εξέταση-test (20%) που γίνεται στο τέλος των παραδόσεων και περιλαμβάνει:

Επίλυση υπολογιστικών προβλημάτων εφαρμογής και απάντηση ερωτήσεων κρίσης (γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές ανά εξάμηνο και μετά από την ολοκλήρωση της παράδοσης μιας θεματικής ενότητας του μαθήματος

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gordon W. Fuller ,2007 New Food Product Development: From Concept to Marketplace, Third Edition CRC Press

Hennessy, D.A. (2004). Product development, cost seasonality, region marginalization, and a more demanding consumer. Center for Agricultural and Rural Development, Iowa State University (www.card.iastate.edu). Working paper 04-WP-378.

Ray Winger and Gavin Wall 2006. Food product innovation A background paper. FAO

Σφλώμος Κωνσταντίνος, Βαρζάκας Θεόδωρος (2017). Έρευνα & Ανάπτυξη νέων προϊόντων & Επιχειρηματικών Σχεδίων Έκδοση: 1η