Επιλογής
ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΓΕΝΙΚΑ
-
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Διαλέξεις 3 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικότητας (Υποχρεωτικά Επιλογής) ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι - ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τις βασικές αρχές των συστημάτων αυτομάτου ελέγχου και πως αυτά τα συστήματα εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων.
Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει αποκτήσει τις γνώσεις και δεξιότητες ώστε:
Να κατανοεί τους τρόπους, τις μεθόδους, τις αρχές και τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη μέτρηση βασικών μεγεθών κατά την παραγωγική διαδικασία στη βιομηχανία τροφίμων.
Να κατανοεί τη σημασία της ρύθμισης και του αυτομάτου ελέγχου των διεργασιών στις βιομηχανίες των τροφίμων.
Να γνωρίζει την εφαρμογή σύγχρονων ολοκληρωμένων συστημάτων αυτομάτου ελέγχου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Γενικές Ικανότητες Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:
Αυτόνομη εργασία
Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
Το μάθημα είναι θεωρητικό.
Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει ως ακολούθως:
Εισαγωγή, το αντικείμενο του αυτομάτου ελέγχου στη βιομηχανία τροφίμων, οι σύγχρονες τάσεις.
Οργανολογία μετρήσεων βασικών μεγεθών των διεργασιών στις βιομηχανία τροφίμων.
Αισθητήρια και συστήματα μέτρησης θερμοκρασίας, πίεσης, μάζας, ροής, στάθμης, πυκνότητας, ιξώδους, θερμικής αγωγιμότητας, χρώματος, υγρασίας, χημικής και βιοχημικής σύστασης.
Διακοπτόμενοι, αναλογικοί, διαφορετικοί, ολοκληρωτικοί και σύνθετοι ρυθμιστές.
Ενδεικτικά και καταγραφικά όργανα, μεταβιβαστές αναλογικού και ψηφιακού σήματος.
Όργανα πνευματικού, υδραυλικού, μηχανικού και ηλεκτρικού ελέγχου.
Αυτόματες βαλβίδες.
Συστήματα αυτομάτου ελέγχου, ανοικτού και κλειστού βρόγχου, δράσης, ανάδρασης και ακολουθίας (feedforward, feedback & cascadecontrol).
Εφαρμογές των Η/Υ στον αυτόματο έλεγχο, εξοπλισμός σε Η/W και S/W, σύγχρονες τάσεις.
Ολοκληρωμένα παραδείγματα αυτομάτου ελέγχου σε βασικές διεργασίες της βιομηχανίας τροφίμων.
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
-
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο σε αμφιθέατρο. ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Χρήση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας με ηλεκτρονικά μέσα. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου Διαλέξεις 39 Αυτοτελής μελέτη 59 Τελική Εξέταση 2 Σύνολο Μαθήματος 100 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.
Το μάθημα εξετάζεται με γραπτή δοκιμασία η οποία περιέχει συνδυασμό ερωτήσεων ανάπτυξης και επίλυσης ασκήσεων-προβλημάτων.
Στο συνολικό βαθμό αξιολόγησης του μαθήματος συμμετέχει κατά 100% ο βαθμός αξιολόγησης της γραπτής δοκιμασίας.
- ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-
Dorf R.C., Bishop R.H. (2017). “Σύγχρονα συστήματα αυτομάτου ελέγχου”, Εκδ. Τζιόλα & Υιοί Α.Ε.
Βελώνη Α. (2017). “Ψηφιακά Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου”. Εκδ. Τζιόλα & Υιοί Α.Ε.
Δ. Καλλιγερόπουλος Δ. - Βασιλειάδου Σ. (2005). “Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου I”, Εκδ. Σύγχρονη Εκδοτική ΕΠΕ.
Δ. Καλλιγερόπουλος Δ. - Βασιλειάδου Σ. (2005). “Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου IΙ”, Εκδ. Σύγχρονη Εκδοτική ΕΠΕ.
Πανταζής Ν. Α. (2015). “Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου και Αυτοματισμοί”. Εκδ. Σταμούλη Α.Ε.
Σμυρλής Ν. Γ., Ζαρογιάννης Λ. Θ. (2007). “Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου”. Εκδ. Τζιόλα &Υιοί Α.Ε.