ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ9031.4
Μονάδες ECTS
4
Κατηγορία μαθήματος
Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα είναι θεωρητικό.

Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει ως ακολούθως: 

  • Εισαγωγή, το αντικείμενο του αυτομάτου ελέγχου στη βιομηχανία τροφίμων, οι σύγχρονες τάσεις. 

  • Οργανολογία μετρήσεων βασικών μεγεθών των διεργασιών στις βιομηχανία τροφίμων. 

  • Αισθητήρια και συστήματα μέτρησης θερμοκρασίας, πίεσης, μάζας, ροής, στάθμης, πυκνότητας, ιξώδους, θερμικής αγωγιμότητας, χρώματος, υγρασίας, χημικής και βιοχημικής σύστασης. 

  • Διακοπτόμενοι, αναλογικοί, διαφορετικοί, ολοκληρωτικοί και σύνθετοι ρυθμιστές.

  • Ενδεικτικά και καταγραφικά όργανα, μεταβιβαστές αναλογικού και ψηφιακού σήματος.

  • Όργανα πνευματικού, υδραυλικού, μηχανικού και ηλεκτρικού ελέγχου.

  • Αυτόματες βαλβίδες. 

  • Συστήματα αυτομάτου ελέγχου, ανοικτού και κλειστού βρόγχου, δράσης, ανάδρασης και ακολουθίας (feedforward, feedback & cascadecontrol). 

  • Εφαρμογές των Η/Υ στον αυτόματο έλεγχο, εξοπλισμός σε Η/W και S/W, σύγχρονες τάσεις.

Ολοκληρωμένα παραδείγματα αυτομάτου ελέγχου σε βασικές διεργασίες της βιομηχανίας τροφίμων.