ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ10021.2
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο 10ο
Κατηγορία μαθήματος
Περιγραφή μαθήματος
ΓΕΝΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Διαλέξεις 3
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικότητας (Υποχρεωτικά Επιλογής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να:

κατανοούν διαδικασία βυνοποιήσης,

διακρίνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρώτων υλών βυνοποιήσης,

αξιολογούν τις παραμέτρους που επιδρούν στην ποιότητα του ζύθου,

κατανοούν τις βιοχημικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την παραγωγή του ζύθου

κατανοούν την διαδικασία της απόσταξης,

περιγράφουν την λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή αποσταγμάτων,

διακρίνουν τα διάφορα ειδή αλκοολούχων αποσταγμάτων,

κατανοούν τις μεθοδολογίες παρασκευής των διαφόρων αποσταγμάτων,

επιλέγουν τις κατάλληλες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου των αποσταγμάτων.

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:

Αυτόνομη εργασία

Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής

Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Αμυλούχοι καρποί.

Χαρακτηριστικά πρώτης ύλης (μορφολογικά χαρακτηριστικά, ποικιλίες κριθαριού, χημική σύσταση κριθαριού).

Ποιοτικά χαρακτηριστικά κριθαριού.

Νερό στη ζυθοποίηση.

Λυκίσκος.

Πρόσθετα.

Ζύμες.

Διαδικασία ζυθοποίησης (διαβροχή, φύτρωμα, φρύξη, αποθήκευση, ζύμωση βυνογλευκους, επεξεργασία μπύρας).

Είδη μπύρας.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά μπύρας.

Χημική σύσταση και διαδικασία παραγωγής (επεξεργασία και ζύμωση αλκοολούχων πρώτων υλών, απόσταξη, παλαίωση, συσκευασία) ούζου, τσίπουρου, μπράντι, κονιάκ, λικέρ, ουίσκι, ρούμι, αποστάγματα φρούτων.

Τεχνολογία απόσταξης.

Μηχανήματα συνεχούς και ασυνεχούς λειτουργίας.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε

PowerPoint

Ασύγχρονη διδασκαλία μέσω της ιστοσελίδας e-class

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 39
Τελική εξέταση 2
Αυτοτελής μελέτη 84
Σύνολο Μαθήματος 125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.

Το μάθημα εξετάζεται με γραπτή δοκιμασία η οποία περιέχει συνδυασμό ερωτήσεων ανάπτυξης και επίλυσης ασκήσεων-προβλημάτων.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Brewing Science and practice, D. E. Briggs, C. A. Boulton, P. A. Brookes, R.Stevens, Woodhead Publishing Limited and CRC Press, 2004

Distilling spirits book, B. Malle, H. Schmickl, Spikehorn Press U.S.A., 2015

Technology of Brewing and Malting W. Kunze 4th Ed VLB Berlin 2004

Μπύρα, W. Vogel, Εκδόσεις Ψύχαλου, 1998

Ποτογραφία, Α. Τσακίρης Εκδόσεις Ψύχαλου 2007

Τεχνολογίες βύνης και ζύθου, Η. Νεραντζής, Π. Ταταρίδης, Δ. Κεχαγιά Εκδόσεις Έμβρυο, 2014

Το τσίπουρο και η τσικουδιά, Ε. Σουφλερός, Β. Ροδοβίτης, 2004