Υποχρεωτικό
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κωνσταντίνα Ρεκούμη
- ΓΕΝΙΚΑ
-
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Διαλέξεις 3 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικού Υποβάθρου (Υποχρεωτικό) ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι - ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Στόχος του μαθήματος είναι ο/η φοιτητής/τρια να αποκτήσει λεπτομερή γνώση της νομοθεσίας σχετικά με τη σύνθεση, την επισήμανση και τη διαφήμιση των τροφίμων και των προϊόντων που πωλούνται για ανθρώπινη κατανάλωση εντός της και δυνατότητα προσδιορισμού και αξιολόγησης των ευθυνών και υποχρεώσεων των παραγωγών, κατασκευαστών και προμηθευτών τροφίμων και προϊόντων τροφίμων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής έχει αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες:
Γνώσεις που αφορούν:
τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ με ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία
την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων - ταυτότητα, χημική σύσταση, διατροφικές πληροφορίες, επισήμανση προέλευσης
τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
τους ισχυρισμού και τις παραπλανητικές περιγραφές
τις απαιτήσεις της νομοθεσίας δανειοδότησης εργαστηρίων παρασκευής τροφίμων
την νομοθεσία ασφάλειας και υγιεινής στην παραγωγή τροφίμων
Ικανότητες:
η κωδικοποίηση της νομοθεσίας
η εφαρμογή των απαιτήσεων της νομοθεσίας σε εργασιακό περιβάλλον και πώς αυτή διαφοροποιείται στις διαφορετικές χώρες
να εκτιμά την επίπονη προσπάθεια των παραγωγών, κατασκευαστών και προμηθευτών για συμμόρφωση
να εφαρμόζει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σε εργασιακό περιβάλλον και πώς αυτή διαφοροποιείται στις διαφορετικές χώρες
να έχει αναπτύξει την ικανότητα προβληματισμού και κριτικής σκέψης πάνω σε θέματα διατροφικών κινδύνων μέσα από την νομοθετική κατάρτιση του
η δυνατότητα εκτίμησης της επίπονης προσπάθειας των παραγωγών, κατασκευαστών και προμηθευτών για συμμόρφωση
η εφαρμογή των απαιτήσεων της νομοθεσίας σε εργασιακό περιβάλλον και πώς αυτή διαφοροποιείται στις διαφορετικές χώρες
Δεξιότητες:
η δυνατότητα προσδιορισμού και αξιολόγησης των ευθυνών και υποχρεώσεων των παραγωγών, κατασκευαστών και προμηθευτών τροφίμων και προϊόντων τροφίμων
η ανάπτυξη προβληματισμού και κριτικής σκέψης πάνω σε θέματα διατροφικών κινδύνων μέσα από την νομοθετική κατάρτιση
η διάκριση της νοθείας, ψευδούς περιγραφής και απάτης που μπορεί να άχει γίνει σε ένα τρόφιμο
Γενικές Ικανότητες Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αποκτήσει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:
Λήψη αποφάσεων
Αυτόνομη εργασία
Ομαδική εργασία
Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
Το μάθημα είναι θεωρητικό.
Περιεχόμενα μαθήματος:
Οδηγίες και κανονισμοί ΕΕ ενσωμάτωση σε εθνική νομοθεσία
Υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων - ταυτότητα, χημική σύσταση, διατροφικές πληροφορίες, επισήμανση προέλευσης
Προσεγγίσεις στην επισήμανση των αλλεργιογόνων συστατικών
Ισχυρισμοί υγείας και διατροφής σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
Ισχυρισμοί και παραπλανητικές περιγραφές
Νοθεία, ψευδή περιγραφή, απάτη - πρόσφατες περιπτώσεις
Μη υποχρεωτικές πρακτικές επισήμανσης για τα προϊόντα διατροφής
Ονομασία των προϊόντων
Η Βρετανική προσέγγιση στη σήμανση των τροφίμων (QUID)
Ο ρόλος των Ενώσεων καταναλωτών τροφίμων στη διαμόρφωση της στρατηγικής σήμανσης των τροφίμων
Απαιτήσεις νομοθεσίας δανειοδοτήσεις εργαστηρίων παρασκευής τροφίμων
Νομοθεσία ασφάλειας και υγιεινής στην παραγωγή τροφίμων
Συμπληρώματα διατροφής (Νομοθεσία)
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
-
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο στο αμφιθέατρο ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε.:
Διαλέξεις με τη χρήση παρουσιάσεων PowerPoint
Ασύγχρονη διδασκαλία μέσω e-class
Υποστήριξη της διδασκαλίας με παρουσίαση εκπαιδευτικών video από το διαδίκτυο
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου Διαλέξεις 26 Εξέταση θεωρίας 2 Συγγραφή ομαδικής εργασίας 25 Αυτοτελής μελέτη 59 Σύνολο Μαθήματος 125 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.
Γραπτή εξέταση με συνδυασμό ερωτήσεων σύντομης απάντησης, ανάπτυξης και πολλαπλής επιλογής.
Ομαδική γραπτή εργασία (ανά 2 ή 3 άτομα) και δημόσια παρουσίαση αυτής στην τάξη (προαιρετική).
- ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-
Food Hygiene Instructions. Available at: www.efet.gr/images/efet_res/doc/legislation/foodhygiene/apply_instructi…
Food Safety - Chemical Hazards. University of Nebraska - Lincoln, Institute of Agriculture and Natural Resources 2005. Available at :
Αργυράκος Γεώργιος. Τα Πρόσθετα των Τροφίμων. Εκδόσεις Ελικράτων. Αθήνα. 2011.
Διεθνείς Κώδικες WTO, FAO, WHO.
Εγχειρίδιο Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων για Στελέχη και Εθελοντές Υπηρεσιών και Οργανώσεων που Εμπλέκονται στη Διαχείριση και Διανομή Τροφίμων σε Καταστάσεις Έκτακτων Αναγκών και Καταστροφών. Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) 2013.
Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (178/2002, 852, 853, 854/2004).
Θεοδώρου Ε., Σφυρής Φ., (2008): «Η Υλοποίηση Συστημάτων Ιχνηλασιμότητας στις Επιχειρήσεις Τροφίμων». Available at:
Κυρανάς Ευστράτιος, (2020). Πρόσθετα Τροφίμων και Νομοθεσία. Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Τζιόλας.
Κώδικας Τροφίμων και Ποτών διαρκούς ενημέρωσης. Επιμέλεια έκδοσης Γ. Αλυσανδράτος.
Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης, 2016.
Οδηγός Εφαρμογής των άρθρων 11, 12, 16, 17, 18, 19 & 20 του κανονισμού (ΕΚ) 178/2002 σχετικά µε τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμά. Συμπεράσματα της µόνιµης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα 117 και την υγεία των ζώων. Available at: http://europa.eu.int/comm/food/food/foodlaw/guidance/guidance_rev_7 _el.pdf
Οδηγός Ορθής Πρακτικής για τις Επιχειρήσεις Παραγωγής Ζαχαρωδών Προϊόντων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 2012.
Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://eur-lex.europa.eu/el/index.htm [νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, με έμφαση στους Κανονισμούς (ΕΚ) 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004, 882/2004, 183/2005, 2073/2005, 2074/2005, 1881/2006].