Υποχρεωτικό
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΙΙ
Δημήτρης Παυλίδης
- ΓΕΝΙΚΑ
-
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Διαλέξεις 2 Φροντιστήριο 2 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικότητας (Υποχρεωτικό) ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι - ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα αποκτήσουν:
ΓΝΩΣΕΙΣ:
γνωρίζουν τις διαφορετικές κατηγορίες αλιευμάτων
περιγράφουν τις χημικές και βιοχημικές μεταθανάτιες μεταβολές των ψαριών
περιγράφουν τους μικροβιολογικούς και χημικούς κινδύνους των αλιευμάτων
γνωρίζουν τις μεθόδους συντήρησης των αλιευμάτων
περιγράφουν την τεχνολογία προϊόντων αλιευμάτων
γνωρίζουν τις μεθόδους ελέγχου της υγιεινής και ποιοτικού ελέγχου των αλιευμάτων
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ:
εκτιμούν τη θρεπτική αξία των διάφορων κατηγοριών αλιευμάτων
εξηγούν την επίδραση των μικροβιολογικών και χημικών αλλοιώσεων στην ποιότητα των αλιευμάτων
κατανοούν τις μεθόδους επεξεργασίας των αλιευμάτων
επιλέγουν τις κατάλληλες συνθήκες συντήρησης αλιευμάτων
ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ:
συγκρίνουν μεθόδους επεξεργασίας αλιευμάτων
αξιολογούν τις μεθόδους ποιοτικού ελέγχου αλιευμάτων
προτείνουν μεθόδους συντήρησης και επεξεργασίας αλιευμάτων
Γενικές Ικανότητες Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:
Λήψη αποφάσεων
Αυτόνομη εργασία
Ομαδική εργασία
Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
Το μάθημα χωρίζεται σε θεωρητικό και φροντιστηριακό μέρος.
Περιεχόμενα μαθήματος:
Περιγραφή και ταξινόμηση των βρώσιμων αλιευμάτων
Δομή και χημική σύσταση της σάρκας των αλιευμάτων
Θρεπτική αξία των αλιευμάτων
Μεταθανάτιες μεταβολές της σάρκας των ψαριών - νεκρική ακαμψία - αυτόλυση - αποσύνθεση
Μικροβιολογία αλιευμάτων (φυσιολογική μικροχλωρίδα, αλλοιογόνος μικροχλωρίδα, παθογόνοι μικροοργανισμοί)
Χημικοί και βιοχημικοί επιμόλυνες
Συντήρηση των αλιευμάτων με ψύξη και κατάψυξη (φυσικοχημικές και βακτηριολογικές μεταβολές – αλλοιώσεις)
Συντήρηση των αλιευμάτων με κάπνιση, αλάτιση, αλιπάστωση, οξίνιση (φυσικοχημικές μεταβολές)
Συντήρηση με θέρμανση - κονσερβοποίηση
Συντήρηση με τροποποιημένες ατμόσφαιρες
Τεχνολογία ειδικών ιχθυοσκευασμάτων
Υγιεινή και ποιοτικός έλεγχος αλιευμάτων
Στο φροντιστήριο λαμβάνουν χώρα επεξηγηματικές και βοηθητικές διαλέξεις πάνω σε θέματα που πραγματεύεται η θεωρία του μαθήματος για την καλύτερη κατανόησή τους από τους φοιτητές.
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
-
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο σε αμφιθέατρο. ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε
PowerPoint
Ασύγχρονη διδασκαλία μέσω e-class
Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας με παρουσίαση εκπαιδευτικών video από το διαδίκτυο
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου Διαλέξεις 26 Φροντιστήριο 26 Εξέταση μαθήματος 2 Εκπόνηση προαιρετικής ομαδικής εργασίας 19 Αυτοτελής μελέτη 52 Σύνολο Μαθήματος 125 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.
Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος εξετάζεται με γραπτή δοκιμασία η οποία περιέχει συνδυασμό ερωτήσεων σύντομης απάντησης και ερωτήσεων ανάπτυξης.
Ο βαθμός αξιολόγησης του μαθήματος θα είναι 100% ο βαθμός αξιολόγησης του θεωρητικού μέρους του μαθήματος.
Σε περίπτωση εκπόνησης της προαιρετικής εργασίας, ο βαθμός αξιολόγησης του μαθήματος θα είναι κατά 60% ο βαθμός αξιολόγησης του θεωρητικού μέρους του μαθήματος και κατά 40% ο βαθμός αξιολόγησης της εργασίας.
- ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-
Botta J.R. (1995). Evaluation of Fish Freshness Quality. VCH Publishers Inc N.Y.
Boziaris I.S. ed. (2014). Seafood Processing. Technology, Quality & Safety. IFST Advances in Food Science Series Wiley-Blackwell.
Bremner A. H. (2002). Safety and quality issues in fish processing, CRC Press USA.
Βαρελτζής Κ. (1999). Ποιοτικός έλεγχος και Τεχνολογία Αλιευμάτων, Εκδ. Σύγχρονη Παιδεία.
Γεωργάκης Σ.Π., Βαρελτζής Κ.Π., Αμβροσιάδης Ι.Α. (2002). Τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης, Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία.
Μπλούκας Ι. Γ. (2017). Επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων, Unibooks IKE.