![fst-logo](/sites/default/files/styles/large/public/images/2024-03/fst-logo.png?itok=0m_gsNUZ)
Υποχρεωτικό
Υποχρεωτικό
Κωνσταντίνα Ρεκούμη
Γεώργιος Ξηρογιάννης
Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος
Βιολογία, μορφολογική ταξινόμηση, σύσταση, θρεπτική αξία και ποικιλίες των φρούτων και λαχανικών.
Η συντήρηση των φρούτων και λαχανικών μετά τη συγκομιδή.
Τρόποι επεξεργασίας που τους εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους μέχρι την κατανάλωσή τους.
Βασικές αρχές του ποιοτικού ελέγχου και χαρακτηριστικά των φρούτων και λαχανικών τα οποία επιδιώκουμε να διατηρήσουμε στο τελικό προϊόν.
Ποιοτικός έλεγχος της πρώτης ύλης, φρούτων και λαχανικών συμπεριλαμβανομένης της πατάτας έλεγχος των σταδίων επεξεργασίας καθώς και έλεγχος του τελικού προϊόντος βάση προδιαγραφών και συστημάτων ποιότητας.
Βιομηχανική παραγωγή τομάτας γραμμή παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Βιομηχανική παραγωγή ροδάκινου γραμμή παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Χυμοποίηση, Βιομηχανική παραγωγή πορτοκαλιών και λοιπών εσπεριδοειδών γραμμή παραγωγής και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
Προδιαγραφές τυποποιημένων φρούτων και λαχανικών
Ποιοτική αξιολόγησηκατεψυγμένουαρακά
Σιρόπια- άλμες. Παρασκευή σιροπιού-άλμης και έλεγχος της περιεκτικότητάς τους
Αποφλοίωση - Ζεμάτισμα
Παρασκευή και έλεγχος κονσέρβας φρούτων. Ποιοτική αξιολόγηση αυτών.
Παρασκευή και έλεγχος κονσέρβας λαχανικών. Ποιοτική αξιολόγηση αυτών.
Περιεκτικότητα των φρούτων- λαχανικών σε οξέα, διαλυτά στερεά συστατικά και βιταμίνη C
Ζελοποίηση. Παρασκευή μαρμελάδας. Ποιοτική αξιολόγηση πηκτών μαρμελάδων
Ποιοτικός έλεγχος σε προϊόντα τομάτας
Παρασκευή κέτσαπ
Ψύξη κατάψυξη φρούτων- λαχανικών
Ποιοτική αξιολόγηση χυμών φρούτων
Έλεγχος ποιότητας χυμών