ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ II

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ8021
Μονάδες ECTS
6
Εξάμηνο
Εξάμηνο Η
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Κωνσταντίνα Ρεκούμη

Γεώργιος Ξηρογιάννης

Περιγραφή μαθήματος

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος

  • Βιολογία, μορφολογική ταξινόμηση, σύσταση, θρεπτική αξία και ποικιλίες των φρούτων και λαχανικών. 

  • Η συντήρηση των φρούτων και λαχανικών μετά τη συγκομιδή.

  • Τρόποι επεξεργασίας που τους εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους μέχρι την κατανάλωσή τους.

  • Βασικές αρχές του ποιοτικού ελέγχου και χαρακτηριστικά των φρούτων και λαχανικών τα οποία επιδιώκουμε να διατηρήσουμε στο τελικό προϊόν. 

  • Ποιοτικός έλεγχος της πρώτης ύλης,  φρούτων και λαχανικών συμπεριλαμβανομένης της πατάτας έλεγχος των σταδίων επεξεργασίας καθώς και έλεγχος του τελικού προϊόντος βάση προδιαγραφών και συστημάτων ποιότητας. 

  • Βιομηχανική παραγωγή τομάτας  γραμμή παραγωγής  και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

  • Βιομηχανική παραγωγή ροδάκινου  γραμμή παραγωγής  και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

  • Χυμοποίηση, Βιομηχανική παραγωγή πορτοκαλιών και λοιπών εσπεριδοειδών γραμμή παραγωγής  και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος

  1. Προδιαγραφές τυποποιημένων  φρούτων και λαχανικών

  2. Ποιοτική αξιολόγησηκατεψυγμένουαρακά

  3. Σιρόπια- άλμες. Παρασκευή σιροπιού-άλμης και έλεγχος της περιεκτικότητάς τους

  4. Αποφλοίωση - Ζεμάτισμα

  5. Παρασκευή και έλεγχος κονσέρβας φρούτων. Ποιοτική αξιολόγηση αυτών.

  6. Παρασκευή και έλεγχος κονσέρβας λαχανικών. Ποιοτική αξιολόγηση αυτών.

  7. Περιεκτικότητα των φρούτων- λαχανικών σε οξέα, διαλυτά στερεά συστατικά και βιταμίνη C

  8. Ζελοποίηση.  Παρασκευή μαρμελάδας. Ποιοτική αξιολόγηση πηκτών μαρμελάδων

  9. Ποιοτικός έλεγχος σε προϊόντα τομάτας

  10. Παρασκευή κέτσαπ

  11. Ψύξη κατάψυξη φρούτων- λαχανικών 

  12.  Ποιοτική αξιολόγηση χυμών φρούτων

  13. Έλεγχος ποιότητας χυμών