ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΙΙ

Κωδικός μαθήματος
ETT8051
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο Η
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Δημήτρης Παυλίδης

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα χωρίζεται σε θεωρητικό και φροντιστηριακό μέρος. 

Περιεχόμενα μαθήματος: 

  • Περιγραφή και ταξινόμηση των βρώσιμων αλιευμάτων 

  • Δομή και χημική σύσταση της σάρκας των αλιευμάτων

  • Θρεπτική αξία των αλιευμάτων

  • Μεταθανάτιες μεταβολές της σάρκας των ψαριών - νεκρική ακαμψία - αυτόλυση - αποσύνθεση

  • Μικροβιολογία αλιευμάτων (φυσιολογική μικροχλωρίδα, αλλοιογόνος μικροχλωρίδα, παθογόνοι μικροοργανισμοί) 

  • Χημικοί και βιοχημικοί επιμόλυνες 

  • Συντήρηση των αλιευμάτων με ψύξη και κατάψυξη (φυσικοχημικές και βακτηριολογικές μεταβολές – αλλοιώσεις)

  • Συντήρηση με θέρμανση - κονσερβοποίηση

  • Συντήρηση με τροποποιημένες ατμόσφαιρες 

  • Τεχνολογία ειδικών ιχθυοσκευασμάτων

  • Υγιεινή και ποιοτικός έλεγχος αλιευμάτων

  • Συντήρηση των αλιευμάτων με κάπνιση, αλάτιση, αλιπάστωση, οξίνιση (φυσικοχημικές μεταβολές)

Στο φροντιστήριο λαμβάνουν χώρα επεξηγηματικές και βοηθητικές διαλέξεις πάνω σε θέματα που πραγματεύεται η θεωρία του μαθήματος για την καλύτερη κατανόησή τους από τους φοιτητές.