Το μάθημα είναι θεωρητικό και εργαστηριακό.
Περιεχόμενα μαθήματος:
- Το νερό στα τρόφιμα. Ενεργότητα νερού.
- Δεσμός υδρογόνου και ιοντικές αλληλεπιδράσεις στα τρόφιμα.
- Ιδιότητες υγρών, επιφανειακή τάση.
- Ιξώδες, νευτώνεια και μη νευτώνεια υγρά.
- Διάχυση.
- Συστήματα διασποράς. Κατανομή μεγέθους σωματιδίων. Συσσωμάτωση - Καταβύθιση
- Επιφανειακά φαινόμενα. Προσρόφηση. Επιφανειοδραστικές ουσίες.
- Κολλοειδής κατάσταση ύλης (ορισμός, διάκριση, κολλοειδείς ηλεκτρολύτες, ιδιότητες, ζ-δυναμικό, κροκίδωση).
- Θεωρία DLVO.
- Πυρηνοποίηση - Κρυστάλλωση.
- Βιοπολυμερή.
- Πηκτές και διαλύματα βιοπολυμερών.
- Γαλακτώματα (ορισμός, o/w και w/o γαλακτώματα, ιδιότητες, σταθερότητα, θεωρίες γαλακτωμάτων, γαλακτωματοποιητές).
- Αφροί (ιδιότητες, σχηματισμός, σταθερότητα).
Εργαστηριακές ασκήσεις (ιξώδες, επιφανειακή τάση, αγωγιμότητα, πολωσιμετρία, διαθλασιμετρία, παρασκευή και σταθερότητα γαλακτωμάτων, μέτρηση μεγέθους και επιφανειακού φορτίου κολλοειδών).