ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ4051
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο Δ
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Λάμπρος Φαρμάκης

 

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα είναι θεωρητικό και εργαστηριακό. 

Περιεχόμενα μαθήματος: 

  • Το νερό στα τρόφιμα. Ενεργότητα νερού.
  • Δεσμός υδρογόνου και ιοντικές αλληλεπιδράσεις στα τρόφιμα.
  • Ιδιότητες υγρών, επιφανειακή τάση.
  • Ιξώδες, νευτώνεια και μη νευτώνεια υγρά.
  • Διάχυση.
  • Συστήματα διασποράς. Κατανομή μεγέθους σωματιδίων. Συσσωμάτωση - Καταβύθιση
  • Επιφανειακά φαινόμενα. Προσρόφηση. Επιφανειοδραστικές ουσίες.
  • Κολλοειδής κατάσταση ύλης (ορισμός, διάκριση, κολλοειδείς ηλεκτρολύτες, ιδιότητες, ζ-δυναμικό, κροκίδωση).
  • Θεωρία DLVO.
  • Πυρηνοποίηση - Κρυστάλλωση.
  • Βιοπολυμερή.
  • Πηκτές και διαλύματα βιοπολυμερών.
  • Γαλακτώματα (ορισμός, o/w και w/o γαλακτώματα, ιδιότητες, σταθερότητα, θεωρίες γαλακτωμάτων, γαλακτωματοποιητές).
  • Αφροί (ιδιότητες, σχηματισμός, σταθερότητα).

Εργαστηριακές ασκήσεις (ιξώδες, επιφανειακή τάση, αγωγιμότητα, πολωσιμετρία, διαθλασιμετρία, παρασκευή και σταθερότητα γαλακτωμάτων, μέτρηση μεγέθους και επιφανειακού φορτίου κολλοειδών).