ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΠΕΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ6051
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο ΣΤ
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Σοφία Αγριοπούλου

Κωνσταντίνα Ρεκούμη

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα είναι θεωρητικό. 

Περιεχόμενα μαθήματος:

Το μάθημα εστιάζει στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται τόσο για την εγκατάσταση όσο και για τη διαχείριση ενός σύγχρονου παραγωγικού αμπελώνα, τις τεχνικές που αφορούν στη μόρφωση, καρποφορία και στον ετήσιο κύκλο βλάστησης των πρέμνων για παραγωγή οινοποιήσιμων αλλά και επιτραπέζιων σταφυλών ή σταφίδας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις αποδόσεις και κυρίως την ποιότητα και την διαφοροποίηση των αμπελοοινικών προϊόντων από τόπο σε τόπο. Η δομή του μαθήματος περιλαμβάνει:

  • Βιολογία, ανατομία και φυσιολογία της αμπέλου

  • Τύποι διαμόρφωσης και κλαδεύματα

  • Παραγωγικά σχήματα και τρόποι καλλιέργειας

  • Ποικιλιακό δυναμικό εθνικό και παγκόσμιο

  • Στοιχεία αμπελογραφίας και οι διακριτά χαρακτηριστικά ταξινόμησης κυριότερων ποικιλιών

  • Σύγχρονες μεθοδολογίες πολλαπλασιασμού

  • Γενετική βελτίωση και επιλογή πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου

  • Βιοτικοί - αβιοτικοί παράγοντες και η επίδραση στην ποιότητα των προϊόντων της αμπέλου

  • Η σταφυλή  (χημική σύσταση, στάδια ανάπτυξης, μεταβολές κατά την ωρίμανση), το γλεύκος, ο τρυγητός 

Αμπελοινικά προϊόντα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ), terroir αμπελοοινικών προϊόντων