ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ6061
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο 6o
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Ιωάννης Καπόλος

Φώτιος Κουτρουμπής

Ευγενία Σταματελοπούλου

Περιγραφή μαθήματος
ΓΕΝΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Διαλέξεις 2
Εργαστηριακές ασκήσεις 2
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικότητας (Υποχρεωτικό)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Ναι
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τις διαδικασίες παραγωγής των διαφόρων τύπων οίνου (λευκού, κόκκινου, ροζέ) καθώς και των οίνων ειδικής οινοποίησης. Επίσης, σκοπός να γνωρίσουν οι φοιτητές τις μετρήσεις που γίνονται στο γλεύκος και στον οίνο.

Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε:

Να γνωρίζει και να περιγράφει τη χημική σύσταση του γλεύκους και του οίνου.

Να γνωρίζει και να περιγράφει τις διαδικασίες παραγωγής των διαφόρων τύπων οίνου και να αναγνωρίζει τις διαφορές των διαφόρων τύπων οινοποίησης.

Να περιγράφει τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στους διαφορετικούς τύπους οινοποίησης.

Να γνωρίζει τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά την οινοποίηση και πως αυτά αντιμετωπίζονται.

Να γνωρίζει και να πραγματοποιεί τους προσδιορισμούς που γίνονται στο γλεύκος και στον οίνο καθώς και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί ποιοτικό τελικό προϊόν.

Να γνωρίζει και να περιγράφει τις διαδικασίες παλαίωσης των οίνων.

Να περιγράφει τις διαδικασίες εμφιάλωσης των οίνων.

Να γνωρίζει τη νομοθεσία που διέπει την παραγωγή και διακίνηση του οίνου και των οινικών προϊόντων.

Να γνωρίζει τις διαδικασίες παραγωγής αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών.

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αποκτήσει τις ακόλουθες ικανότητες:

Αυτόνομη Εργασία

Ομαδική Εργασία

Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών

Προαγωγή δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα χωρίζεται σε θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος.

Περιεχόμενα μαθήματος:

Σύσταση σταφυλής

Σύσταση του γλεύκους

Διορθώσεις στο γλεύκος

Αλκοολική ζύμωση

Λευκή οινοποίηση και Ερυθρή οινοποίηση

Ειδικές τεχνικές οινοποίησης

Σύσταση του οίνου

Μηλογαλακτική ζύμωση

Παλαίωση οίνων

Ασθένειες – θολώματα οίνων

Διαύγαση, κολλάρισμα, παστερίωση, εμφιάλωση οίνων

Νομοθεσία

Αποστάγματα

Παραγωγή αλκοολούχων ποτών

Εργαστηριακές ασκήσεις (μετρήσεις στο γλεύκος, παρακολούθηση αλκοολικής ζύμωσης, μετρήσεις-διορθώσεις, μετρήσεις στους οίνους παρασκευή τσίπουρου)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο σε αμφιθέατρο.
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Υποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class.

Χρήση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας με ηλεκτρονικά μέσα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 26
Εργαστηριακές Ασκήσεις 26
Συγγραφή εργαστηριακών εκθέσεων 22
Εξέταση θεωρίας 2
Εξέταση εργαστηρίου 2
Αυτοτελής μελέτη 47
Σύνολο Μαθήματος 125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.

Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος εξετάζεται με γραπτή δοκιμασία η οποία περιέχει ερωτήσεις ανάπτυξης και συνδυαστικές ερωτήσεις θεωρίας, ενώ το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος εξετάζεται μέσω γραπτών εργασιών - αναφορών των εργαστηριακών ασκήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και προφορική – πρακτική εξέταση στο τέλος του εξαμήνου.

Στο συνολικό βαθμό αξιολόγησης του μαθήματος συμμετέχει κατά 50% ο βαθμός αξιολόγησης του θεωρητικού μέρους του μαθήματος και κατά 50% ο βαθμός αξιολόγησης του εργαστηριακού μέρους με την προϋπόθεση να είναι και οι δύο τουλάχιστον πέντε (5).

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Boulton B. R., Singleton L. V., Bisson F. L., Kunkee E. R. (2018), Οινολογία-Βασικές Αρχές και Μέθοδοι Οινοποίησης, BROKENHILLPUBLISHERSLTD.

Jackson, R.S. (2008).Wine Science: Principles and Applications. Elsevier.

Σουφλερός, Η.Ε. (2015). Οινολογία. Επιστήμη και Τεχνογνωσία. Έκδοση Η.Ε. Σουφλερός, Θεσσαλονίκη.

Τσακίρης, Α. (2008). Οινολογία. Από το σταφύλι στο κρασί. Έκδοση Ψίχαλου, Αθήνα.