ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ5021
Μονάδες ECTS
6
Εξάμηνο
Εξάμηνο Ε
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Ιωάννης Καπόλος

Ιωακείμ Σπηλιόπουλος

Λάμπρος Φαρμάκης

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα είναι θεωρητικό και εργαστηριακό. 

Περιεχόμενα μαθήματος: 

  • Εισαγωγή-Πρότυπα-Δειγματοληψία και προετοιμασία των δειγμάτων-Βαθμονόμηση-Αξιοπιστία Αναλύσεων 

  • Μέθοδοι χρησιμοποιούμενοι για τρόφιμα και προϊόντα ενδιαφέροντος (ελαιόλαδο, κρέας, φρούτα, χυμοί, δημητριακά κλπ)

  • Προσδιορισμοί υγρασίας, τέφρας και μετάλλων σε τρόφιμα

  • Διαθλασιμετρία

  • Πολωσιμετρία

  • Ποτενσιομετρία

  • Φασματοσκοπικές τεχνικές (UV-Vis, FT-IR, NIR, AAS, φθορισμομετρία) με εφαρμογή στα τρόφιμα

  • Προσδιορισμός Αρωματικών Συστατικών Τροφίμων με SPME και GC-MS

  • Προσδιορισμός υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων με GC

  • Προσδιορισμός μυκοτοξινών σε τρόφιμα

  • Προσδιορισμός νοθείας σε τρόφιμα

  • Προσδιορισμό κατανομής μεγέθους σωματιδίων σε τρόφιμα

  • Προσδιορισμός σακχάρων με HPLC

  • Προσδιορισμός φαινολικών ενώσεων με HPLC