ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ5041
Μονάδες ECTS
6
Εξάμηνο
Εξάμηνο Ε
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Μαρίνα Παπαδέλλη

Κωνσταντίνα Ρεκούμη

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα χωρίζεται σε θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος. 

Περιεχόμενα μαθήματος: 

  • Σημασία της μικροβιολογίας τροφίμων. Ιστορική αναδρομή

  • Ο ρόλος των μικροοργανισμών στα τρόφιμα

  • Κύριες κατηγορίες μικροοργανισμών που απαντώνται στα τρόφιμα

  • Πηγές και τρόποι επιμόλυνσης μόλυνσης των τροφίμων με μικροοργανισμούς. 

  • Μέθοδοι εντοπισμού και απαρίθμησης διαφόρων μικροβιακών ομάδων στα τρόφιμα (κλασσικές και ταχείες μέθοδοι)

  • Χαρακτηριστικά της μικροβιακής ανάπτυξης στα τρόφιμα

  • Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης την μικροβιακή ανάπτυξη στα τρόφιμα

  • Μεταβολισμός των μικροοργανισμών και επίδραση στα συστατικά των τροφίμων 

  • Κυριότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα τρόφιμα 

  • Σποριογόνα βακτήρια και η σημασία τους στη βιομηχανία τροφίμων. 

  • Κυριότερες ζύμες που σχετίζονται με τα τρόφιμα 

  • Κυριότεροι μυκηλιακοί μύκητες που σχετίζονται με τα τρόφιμα 

Εργαστηριακές ασκήσεις πάνω σε θέματα που πραγματεύεται η θεωρία του μαθήματος για την καλύτερη κατανόησή τους από τους φοιτητές (απαρίθμηση διαφόρων μικροβιακών ομάδων από τρόφιμα, απομόνωση μικροοργανισμών από διάφορα τρόφιμα και δοκιμές για την ταυτοποίησή τους, έλεγχος της αντιμικροβιακής δράσης εξωγενών παραγόντων κ.ά.)