ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ9031.2
Μονάδες ECTS
4
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Θεόδωρος Βαρζάκας

Περιγραφή μαθήματος
  1. Εισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής Στοιχεία διατροφής του ανθρώπου-Θρεπτικές ύλες. Οι διαιτητικές απαιτήσεις του ανθρώπου-Ενεργειακό ισοζύγιο. Η σύσταση των τροφίμων από διαιτητική άποψη-Καθορισμός της απαιτούμενης πρόσληψης ενέργειας.

  2. Υδατάνθρακες-Πρόσληψη-Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα-Σακχαρώδης διαβήτης-Γλυκαιμική επίδραση της τροφής-Διαιτητικές ή φυτικές ίνες.

  3. Λιπαρές ύλες-Λιπίδια- Πρόσληψη-Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Λιπώδης ιστός-Ασθένειες (παχυσαρκία-αθηροσκλήρωση).

  4. Πρωτεΐνες-Ρόλος των πρωτεϊνών-Αμινοξέα- Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη.

  5. Νερό -Δομή-Φυσικές ιδιότητες-Λειτουργίες του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό-απορρόφηση-απέκκριση.

  6. Βιταμίνες και ο φυσιολογικός τους ρόλος.

  7. Ανόργανα συστατικά και ο φυσιολογικός τους ρόλος.

  8.  Η τεχνολογία τροφίμων και ο ρόλος της στην διατροφική αντίληψη και κατανάλωση υγιεινής  τροφή.

Θέματα Εργασιών για προαιρετική προφορική παρουσίαση και επικοινωνία θεμάτων στο φροντιστήριο ενδεικτικά

  • Διατροφή για τη βελτιστοποίηση της υγείας

  • Η παχυσαρκία ως σύγχρονη επιδημία 

  • Διαφορές μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της διατροφής του δυτικού τρόπου διατροφής 

  • Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή του ανθρώπου 

  • Διατροφή και καρκίνος του πεπτικού συστήματος. Ο ρόλος των φυτικών ινών 

  • Προϊόντα light. Αλήθεια και Μύθοι

  • Εξειδικευμένες δίαιτες (χαμηλών λιπαρών, χωρίς υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κ.α)

  • Χορτοφαγία-Ωμοφαγία 

  • Γρήγορο φαγητό (FastFood)

  • Ο ρόλος της βιταμίνης D και του ασβεστίου στο μεταβολισμό των οστών