![fst-logo](/sites/default/files/styles/large/public/images/2024-03/fst-logo.png?itok=0m_gsNUZ)
Επιλογής
Επιλογής
Θεόδωρος Βαρζάκας
Εισαγωγή στην επιστήμη της διατροφής Στοιχεία διατροφής του ανθρώπου-Θρεπτικές ύλες. Οι διαιτητικές απαιτήσεις του ανθρώπου-Ενεργειακό ισοζύγιο. Η σύσταση των τροφίμων από διαιτητική άποψη-Καθορισμός της απαιτούμενης πρόσληψης ενέργειας.
Υδατάνθρακες-Πρόσληψη-Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα-Σακχαρώδης διαβήτης-Γλυκαιμική επίδραση της τροφής-Διαιτητικές ή φυτικές ίνες.
Λιπαρές ύλες-Λιπίδια- Πρόσληψη-Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Λιπώδης ιστός-Ασθένειες (παχυσαρκία-αθηροσκλήρωση).
Πρωτεΐνες-Ρόλος των πρωτεϊνών-Αμινοξέα- Πέψη-Απορρόφηση-Μεταβολισμός-Συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη.
Νερό -Δομή-Φυσικές ιδιότητες-Λειτουργίες του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό-απορρόφηση-απέκκριση.
Βιταμίνες και ο φυσιολογικός τους ρόλος.
Ανόργανα συστατικά και ο φυσιολογικός τους ρόλος.
Η τεχνολογία τροφίμων και ο ρόλος της στην διατροφική αντίληψη και κατανάλωση υγιεινής τροφή.
Θέματα Εργασιών για προαιρετική προφορική παρουσίαση και επικοινωνία θεμάτων στο φροντιστήριο ενδεικτικά
Διατροφή για τη βελτιστοποίηση της υγείας
Η παχυσαρκία ως σύγχρονη επιδημία
Διαφορές μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της διατροφής του δυτικού τρόπου διατροφής
Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή του ανθρώπου
Διατροφή και καρκίνος του πεπτικού συστήματος. Ο ρόλος των φυτικών ινών
Προϊόντα light. Αλήθεια και Μύθοι
Εξειδικευμένες δίαιτες (χαμηλών λιπαρών, χωρίς υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κ.α)
Χορτοφαγία-Ωμοφαγία
Γρήγορο φαγητό (FastFood)
Ο ρόλος της βιταμίνης D και του ασβεστίου στο μεταβολισμό των οστών