ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ7031
Μονάδες ECTS
5
Εξάμηνο
Εξάμηνο 7o
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Κωνσταντίνος Δελής

Περιγραφή μαθήματος
ΓΕΝΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Διαλέξεις 3
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικότητας (Υποχρεωτικό)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής έχει αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και δεξιότητες:

έχει εξοικειωθεί με τις σύγχρονες μεθόδους της μοριακής βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής,

έχει κατανοήσει με ποιο τρόπο οι μέθοδοι της γενετικής μηχανικής εφαρμόζονται στην παραγωγή των τροφίμων και τις περιγράφει μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τροφίμων που ήδη παράγονται,

γνωρίζει τη νομοθεσία γύρω από την παραγωγή τροφίμων μέσω τεχνικών γενετικής τροποποίησης και πώς αυτή διαφοροποιείται στις διαφορετικές χώρες,

έχει αναπτύξει την ικανότητα προβληματισμού και κριτικής σκέψης πάνω σε θέματα βιοασφάλειας και βιοηθικής για τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και τωναπαραίτητων τεχνολογιών

Λήψη αποφάσεων

Αυτόνομη εργασία

Ομαδική εργασία

Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον

Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής

Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα είναι θεωρητικό.

Περιεχόμενα μαθήματος:

Εισαγωγή στη Βιοτεχνολογία και στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων - Κλασσική και σύγχρονη Βιοτεχνολογία

Λευκή, πράσινη, κόκκινη και μπλε Βιοτεχνολογία

Βασικές αρχές της τεχνολογίας του ανασυνδυασμένου DNA (γενετικής μηχανικής)

Γονιδιωματική και άλλες τεχνικές ‐omics στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων

Μικροβιακή Βιοτεχνολογία - Εφαρμογές

Βιοτεχνολογία Φυτών - Γενετικά τροποποιημένα φυτά στην παραγωγή των τροφίμων - Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Βιοτεχνολογία Ζώων

Μέθοδοι ανίχνευσης γενετικών τροποποιήσεων (PCR, ELISA) σε τρόφιμα

Νομοθεσία που διέπει τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα τρόφιμα

Θέματα βιοασφάλειας και βιοηθικής

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο στο αμφιθέατρο
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε.:

Διαλέξεις με τη χρήση παρουσιάσεων PowerPoint

Ασύγχρονη διδασκαλία μέσω e-class

Υποστήριξη της διδασκαλίας με παρουσίαση εκπαιδευτικών video από το διαδίκτυο

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 39
Εξέταση θεωρίας 2
Συγγραφή ομαδικής εργασίας 25
Αυτοτελής μελέτη 59
Σύνολο Μαθήματος 125
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Γραπτή εξέταση με συνδυασμό ερωτήσεων σύντομης απάντησης, ανάπτυξης και πολλαπλής επιλογής.

Ομαδική γραπτή εργασία (ανά 2 ή 3 άτομα) και δημόσια παρουσίαση αυτής στην τάξη (προαιρετική).

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Reinhard R. et al. (2020) Βιοτεχνολογία-Βασικές Αρχές και Εφαρμογές, Εκδόσεις BROKEN HILL PUBLISHERS LTD

Μπατρίνου Α. (2010) Σύγχρονη Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Εκδόσεις BROKEN HILL PUBLISHERS LTD. Brown T. (2001) Essential molecular biology: a practical approach VOL. 1 & 2, 2nd Ed. OUP Oxford.

Βαρζάκας Θ., Αρβανιτογιάννης Ι. (2006) Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, Εκδόσεις Έμβρυο.

Glick B.J., Pasternack J.J. (2017) Molecular biotechnology: principles and applications of recombinant biotechnology 5th Ed., ASM-Press.

Slater A., Scott N., Fowler M. (2008) Plant biotechnology: the genetic manipulation of plant, 2nd Ed. OUP Oxford.

Walker J.M., Rapley R., Whitehouse (2014) Molecular biology and biotechnology 6th Ed. Royal Society of Chemistry.