ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ETT3061
Μονάδες ECTS
4
Εξάμηνο
Εξάμηνο Γ
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Εντεταλμένος διδάσκων

Περιγραφή μαθήματος

Θεωρία

Περιγραφή: Αρχές οικονομικής, οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης των βιομηχανιών τροφίμων. Δυνατότητες και σπουδαιότητα της σύνδεσης μεταξύ διοίκησης και οικονομικών. Διαδικασίες οργάνωσης επιχειρήσεων. 

Οικονομική ανάλυση για τις βιομηχανίες τροφίμων. Θεωρίες κατανάλωσης και παραγωγής. Εκτίμηση της ζήτησης και προσφοράς. Διαμόρφωση τιμών. Εποχικότητα και αποθέματα. Επίδραση της τοποθεσίας. Αγορές, διαμόρφωση αγοράς, δοκιμές αποτελεσματικότητας αγοράς. 

Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει: 

  • Εισαγωγή στη Διοίκηση και Διαχείριση 

  • Λειτουργίες της Διοίκησης και Διαχείρισης 

  • Δομές επιχειρήσεων 

  • Χρηματοοικονομική: Ανάλυση - Ερμηνεία 

  • Κέρδη και ζημιές 

  • Προετοιμασία και χρήση λογιστικών στοιχείων 

  • Κατάρτιση προϋπολογισμού 

  • Αξιολόγηση επενδύσεων στη Βιομηχανία Τροφίμων 

  • Ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων 

  • Επενδύσεις και διασφάλιση κεφαλαίων 

  • Ανάλυση των ρίσκων. Εφαρμογές 

  • Χρηματοοικονομική διαχείριση και ρόλος Οικονομικών Διαχειριστών 

  • Εισαγωγή στην ανάλυση προσφοράς και ζήτησης 

  • Η θεωρία της κατανάλωσης. 

  • Εφαρμοσμένης ανάλυση της ζήτησης - Από την θεωρία στην πράξη 

    • Χρονικές σειρές 

    • Μελέτες προϋπολογισμού των νοικοκυριών 

    • Η θεωρία της παραγωγής 

    • Εφαρμοσμένη ανάλυση της παραγωγής 

  • Συναρτήσεις παραγωγής 

  • Συναρτήσεις κόστους 

  • Συναρτήσεις κέρδους 

  • Συναρτήσεις προμήθειας - προσφοράς 

  • Διαμόρφωση τιμών στις αγορές τροφίμων 

  • Σχέση τιμών και βάθους χρόνου 

  • Τάσεις και κύκλοι τιμών 

  • Αναπτύξεις στο μοντέλο σταχυού – ιστού (cob – web model) 

  • Εποχική διακύμανση τιμών και αποθήκευση 

  • Σχέση τιμών και αγοράς. 

  • Εμπόριο μεταξύ δύο χωρών 

  • Εμπόριο μεταξύ πολλών χωρών 

Το μοντέλο των μεταφορών